Mkonge 4

Mkonge 4

Toinen Ainon, Maurin, Ainon ja Vilhon lahjoittama pakkaus meni 20-vuotiaalle ensisynnyttäjä-äidille ja 2kk ikäiselle vauvalle. Tämäkin äiti on naimaton, ja asuu vanhempiensa luona. Vaikka pakkaus oli luovutetuista pakkauksista numero 13, äiti oli tähän mennessä vasta toinen haastattelemistamme naisista, joka oli käynyt koulua ala-astetta pidemmälle.
Tansaniassa primary school eli ala-aste on teoriassa ilmainen ja pakollinen. Lähes kaikki siis ainakin aloittavat koulun, vaikka toki mekin tapasimme täysin kouluja käymättömiä aikuisia ja lapsia. Jotkut eivät pysty maksamaan koulupukuja ja -tarvikkeita, toisilla kouluun on naurettavan pitkä matka. Myöskään esimerkiksi vammaisilla lapsilla ei usein ole mitään mahdollisuuksia päästä kouluun. Lisäksi kouluissa on paljon ongelmia opetuksen tason kanssa, ja on aivan yleistä, ettei opettaja edes ilmesty paikalle….

Sitten secondary schooliin eli yläasteelle ei usein ihan noin vain mennäkään. Ne ovat maksullisia (ja varsinkin parhaina pidetyt ihan naurettavan kalliita), ja usein edes suhteellisen hyvätuloisillakaan vanhemmilla ei ole varaa kouluttaa lapsiaan, tai ainakaan kaikkia heistä. Lisäksi haasteita ja koulupudokkaita aiheuttaa se, että secondary schoolit ovat täysin englanninkielisiä kun ala-asteilla englantia ei opita välttämättä olenkaan (paitsi “Good morning, teacher”, jolla lapset usein tervehtivät meitäkin, olipa aamu tai ilta…). No joo, Tansanian koulujärjestelmä oli vain tällainen sivujuonne, mutta takaisin äitiyspakkauksen saaneeseen äitiin: toivottavasti hän saa vielä mahdollisuuden käydä kesken jäänyt koulu loppuun!

 

DSC_6031

Vauva bibin eli isoäidin sylissä, vieressä vauvan äiti

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *