Miksi tarvitsemme äitiyspakkauksia?

Alunperin suomalaiset äidit saivat äitiyspakkauksen lääkärikäyntejä vastaan, ja tätä samaa ideaa käytämme Mufindissa: äitiyspakkaksen saa HIV-testiä vastaan.

”Äidiltä toiselle” on projekti, jossa pyydetään suomalaisia äitejä lahjoittamaan käytetty äitiyspakkaus toiselle äidille kehitysmaahan. Kohde on vuoristokylä Mufindi Tansaniassa. Projektin kohderyhmä on raskaana olevat naiset ja sen tavoite on estää HIV-tartuntoja äidiltä lapselle.

Tarvitsemme äitiyspakkauksia kahdesta syystä: usko tai älä, myös Afrikassa on kylmä. Mufindi sijaitsee vuorilla, noin 2000 metrin korkeudessa, ja paitsi ettei siellä ole juoksevaa vettä eikä sähköä, ei taloissa ole myöskään lämmitystä, joten yöt ovat kylmiä. Vaatteet tulevat siis todella tarpeeseen. Aivan kuten Suomessakin, äitiyspakkauksen laatikko tulee toimimaan lapsen ensimmäisenä sänkynä.

Voisi kuvitella, että päämäärämme on helppo toteuttaa pelkästään lähettämällä kohteeseen HIV-testejä ja lääkkeitä. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä Mufindissa on vankka uskomus noituuteen, joten poppamiehet toimivat kaikenlaisten sairauksien, myös HIV:n, parantajina. Äitiyspakkaus tulee toimimaan ikään kuin houkuttimena kääntyä länsimaisen lääkärin puoleen.

Äidiltä toiselle projekti antaa sinulle mahdollisuuden auttaa toista äitiä maailman toisella puolen sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.

On sanomattakin selvää, että taustamme, tapamme ja kulttuurimme ovat täysin erilaset. Silti meitä yhdistää yksi asia: äitiys. On sydäntä murskaavaa tietää, että tänäkin päivänä Mufindissa on äiti, joka tuntee olonsa heikoksi. Hän tietää kuolevansa pian, koska niin myös hänen oma äitinsä kuoli. Yli 90% Kaikista HIV-tartunnoista siirtyy äidiltä lapselle kohdussa, synnytyksen yhteydessä, tai äidinmaidon kautta. Jos odottava äiti kuitenkin aloittaa estolääkityksen ajoissa raskauden aikana, on viruksen tarttumisen mahdollisuus äidiltä lapselle vain 1%.

”Kun saa apua pyytämättä, tulee tunne, että haluaa itsekin auttaa. Äitiyspakkaus on se apu, jonka me äidit Suomessa olemme saaneet jo vuosikymmenien ajan. Tähän projektiin voi jokainen suomalainen äiti osallistua, kun tuntee, että on saanut apua tarpeeksi. Silloin on oikea hetki laittaa hyvä kiertämään”. -Äiti

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone