Mkonge 5

Kyllähän me tietysti tiesimme, että moni haastateltu oli nuori yksinhuoltaja, mutta vasta näin jälkikäteen muistiinpanoja lukiessa se konkeretisoituu ihan todella. Yksinhuoltajuus on varmasti joka tapauksessa haastavaa, mutta ekstrahankalaksi sen tekee Tansaniassa se, että esimerkiksi klinikalle ei välttämättä voi raskaanaoleva nainen mennä yksin, vaan siellä saatetaan vaatia lapsen isän läsnäoloa. Se on tietysti aika hankalaa sulloin, kun lapsen isästä ei ole tietoa, kun isä ei vastaa puhelimeen tai kun isä ei syystä toisesta halua mukaan klinikalle.

Jo tutuksi tullutta kaavaa toistaa myös tämä tarina: pakkauksen saivat 23-vuotias ensisynnyttäjä sekä hänen 1kk ikäinen poikansa. Tämänkään lapsen elämässä ei isä ole mukana, joten taas kerran pääsimme tsemppaamaan äitiä kovasti vastuun kantamisesta yksin. Onneksi hänelläkin kuitenkin on perhe tukena ja turvana.

Kiitokset Joonakselle ja Pihlalle tältä äidiltä ja vauvalta!

DSC_6040

 

Mkonge 4

Toinen Ainon, Maurin, Ainon ja Vilhon lahjoittama pakkaus meni 20-vuotiaalle ensisynnyttäjä-äidille ja 2kk ikäiselle vauvalle. Tämäkin äiti on naimaton, ja asuu vanhempiensa luona. Vaikka pakkaus oli luovutetuista pakkauksista numero 13, äiti oli tähän mennessä vasta toinen haastattelemistamme naisista, joka oli käynyt koulua ala-astetta pidemmälle.
Tansaniassa primary school eli ala-aste on teoriassa ilmainen ja pakollinen. Lähes kaikki siis ainakin aloittavat koulun, vaikka toki mekin tapasimme täysin kouluja käymättömiä aikuisia ja lapsia. Jotkut eivät pysty maksamaan koulupukuja ja -tarvikkeita, toisilla kouluun on naurettavan pitkä matka. Myöskään esimerkiksi vammaisilla lapsilla ei usein ole mitään mahdollisuuksia päästä kouluun. Lisäksi kouluissa on paljon ongelmia opetuksen tason kanssa, ja on aivan yleistä, ettei opettaja edes ilmesty paikalle….

Sitten secondary schooliin eli yläasteelle ei usein ihan noin vain mennäkään. Ne ovat maksullisia (ja varsinkin parhaina pidetyt ihan naurettavan kalliita), ja usein edes suhteellisen hyvätuloisillakaan vanhemmilla ei ole varaa kouluttaa lapsiaan, tai ainakaan kaikkia heistä. Lisäksi haasteita ja koulupudokkaita aiheuttaa se, että secondary schoolit ovat täysin englanninkielisiä kun ala-asteilla englantia ei opita välttämättä olenkaan (paitsi ”Good morning, teacher”, jolla lapset usein tervehtivät meitäkin, olipa aamu tai ilta…). No joo, Tansanian koulujärjestelmä oli vain tällainen sivujuonne, mutta takaisin äitiyspakkauksen saaneeseen äitiin: toivottavasti hän saa vielä mahdollisuuden käydä kesken jäänyt koulu loppuun!

 

DSC_6031

Vauva bibin eli isoäidin sylissä, vieressä vauvan äiti

Mkonge 3

Mirjalle ja Adelinalle lähtee myös iso kiitos äitiyspakkauksesta!
Tämänkin 22-vuotiaan yksinhuoltajaäidin ja kuukauden ikäisen vauvan tarina on hyvin samanlainen, kuin monen muunkin haastattelemamme äidin, ja varmasti Suomessakin hyvin tavallinen: tämäkin nuori äiti oli lopettanut työt tultuaan raskaaksi ja muuttanut takaisin perheensä luo. Perhettä, sukulaisia tai naapureita tässä useamman talon pihapiirissä kyllä näytti olevan vaikka muille jakaa, ainakin päätellen siitä nurkan takana ilveilevän lapsilauman  koosta päätellen… Toki muutenkin Tansaniassa on tosi yhteisöllinen elämäntyyli, meitäkin hämmensi alkuun hostperheessämme, kun emme ollenkaan tienneet, kuka lapsista oli perheemme lapsi, kuka naapurin.

DSC_6034

Mkonge 2

Evelinan ja Helmin lahjoittaman äitiyspakkauksen sai  21-vuotias yksinhuoltajaäiti sekä tämän kaksikuukautinen poika. Tässäkin tarinassa on paljon samaa monen muun kanssa: isä ei ole lainkaan osallinen vauvansa elämään, ja äiti on joutunut lopettamaan työnsä ja muuttamaan takaisin kotiseudulleen tultuaan raskaaksi. Tämä äiti oli ensimmäinen haastattelemamme yläasteen loppuun asti opiskellut nainen, mutta nuori nainen kuitenkin asuu vanhan isoäitinsä kanssa vauvoineen, eli ilmeisesti hänen oma äitinsä on joko kuollut tai muuten vain ei ole osallinen tyttärensä elämään.
Kiitos Evelina ja Helmi!

DSC_6027

 

 

Mkonge 1

Seuraavan kylän äitiyspakkauspäivänä ensimmäinen pakkaus oli Samskulta ja Olskulta, iso kiitos teille!

Pakkauksen saanut perhe oli tähänastisista suurin: äidin ja isän lisäksi perheessä on yhdeksän lasta! Vanhin lapsista oli jo 19-vuotias, nuorin vasta kolmeviikkoinen, ja äitikin vasta 38. Äiti kertoi tosi avoimesti mm. siitä, että alueen vanhat tavat kieltävät näyttämästä raskautta. Syytä hän ei osannut tarkasti kertoa, mutta kuulemma äideiltä ja isoäideiltä tuleva ohjeistus kertoo, ettei raskautta saa näyttää eikä siitä saa puhua. Herätimme hilpeyttä kertomalla, että meillä Suomessa odottavat äidit usein oikein korostavat kasvavaa mahaansa, ja että syntymättömälle lapselle saatetaan järjestää juhlat! Kulttuurieroista on kyllä aina tosi mielenkiintoista jutella: on niin monta tapaa toimia, ja usein toinen ei ole yhtään toista parempi. Tässä asiassa toki toivoisi vähän suurempaa avoimuutta ihan vain äitien ja lasten terveyden vuoksi!

DSC_6025

HBC-työntekijämme Blunida vasemmalla, sekä äiti ja osa lapsista

 

 

 

Ludilo 2

Seuraavaksi jaettu äitiyspakkaus meni tähänastisista äideistä ehdottomasti puheliaimmalle. Tämä kolmen lapsen äiti vastasi kysymyksiinkin ennen, kuin ehdimme edes esittää niitä, mikä oli tosi mahtavaa, sillä saimme käytyä oikein hyviä keskusteluja: äiti esimerkiksi oli hyvin innokas levittämään sanaa mm. HIV-testauksen ja raskauden aikana klinikalla käymisen tärkeydestä! Tähän yhtenä syynä oli se, että äiti oli huomannut viimeisimmän raskautensa vasta 8. kuulla, ja hän oli hyvin pahoillaan siitä, ettei siis tietenkään ollut käynyt klinikalla raskaana ollessaan. Päädyimme yhdessä kuitenkin siihen, ettei hänellä ole mitään syytä hävetä, ja että hän voi nyt kuitenkin ”korjata virheensä” puhumalla muille äideille kokemuksestaan ja kannustamalla muita käymään raskaudenaikaisissa tarkastuksissa.Tähän perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi 3kk ikäinen tyttö sekä kaksi isompaa lasta, jotka ovat 9- ja 5-vuotiaat.

Kiitos pakkauksesta Paula, Loay, Amir, Ali ja Isam! Kiitos myös ihanasta piirrustuksesta, se ilahdutti kovasti perheen äitiä ja huvitti mukanamme olleita tiimiläisiämme! 🙂

Ludilo 1

Seuraavan kylän ensimmäisenä jaetusta äitiyspakkauksesta lähetetään iso kiitos Idalle, Ronnielle, Oscarille ja Oliverille!

Pakkauksen vastaanotti perhe, johon kuuluvat hiukan alle kolmekymppinen, melko ujo ja hiljainen äiti, kymmenisen vuotta vanhempi isä sekä viisi lasta, joista vanhin on 15-vuotias tyttö  ja uusin tulokas on kuukauden ikäinen pieni terve poikavauva.
Äiti on siis ollut todella nuori saadessaan ensimmäisen lapsensa, ehkä jopa 13-14 -vuotias. Toisaalta tuntuu, ettei ikä (tai nimi…) ole niin kovin tärkeä tai määrittävä tekijä Tansaniassa kuin meillä täällä Suomessa. Ihmiset eivät aina muista omaakaan ikäänsä, saati sitten lastensa. Välillä olemme saaneet hyvin ristiriitaisia tietoja jonkun iästä, välillä ikiä täytyy tarkistaa klinikkakorteista, eivätkä kaikki edes tiedä ikäänsä, ainakaan kovin tarkkaan, sillä syntymätodistuksia ei välttämättä ole…

Ibwanzi 4

Anu, Mauri, Aino ja Vilho olivat lahjoittaneet kaksi pakkausta, jotka molemmat sattuivat tähän ensimmäiseen lähetyserään, ja jaettiin melkein peräkkäisinä päivinä, eri kyliin tosin. Iso kiitos koko perheelle! Heidän molemmat pakkaukset, kuten niin moni muukin pakkaus, menivät nuorille yksinhuoltajaäideille. Palaamme toiseen pakkaukseen myöhemmin, mutta tässä ensimmäisen boksin saanut perhe.

Ensimmäisestä laatikosta pääsi nauttimaan kolmeviikkoinen vauva. Tämän vauvan nuori äiti oli työskennellyt monen sadan kilometrin päässä kotiapulaisena, mutta joutunut irtisanoutumaan tultuaan raskaaksi ja muuttamaan takaisin vanhempiensa luo. Lapsen isä ei enää vastaa puhelimeen, mutta onneksi äidillä on ympärillään perhettä ja sukulaisia auttamassa arjen haasteissa!

IMG-20170313-WA0006HBC-työntekijä, äiti & vauva

Ibwanzi 3

Juuri joulun jälkeen veimme pakkauksen myös kolmekymppiselle yksinhuoltajaäidille, jolla on kaksi lasta: 5-vuotias poika ja nyt myös kahden kuukauden ikäinen vauva. Kummankaan lapsen isä ei ole tekemisissä lasten kanssa, mutta äiti vaikutti silti melko itsevarmalta verrattuna moneen nuorempaan äitiin, jotka usein hiukan ujostelevat vieraita. Pakkaus tulee takuuvarmasti tarpeeseen kuitenkin tässäkin perheessä. Siihen hienot terveiset oli piirtänyt 10-vuotias Annakaisu, kiitokset lahjoituksesta hänelle ja perheelleen!
Pahoittelut muuten kuvien ajoittaisesta huonosta laadusta. Ne on otettu pääosin puhelimella, ja majoissa on usein todella pimeää: ainoana valonlähteenä saattaa olla seinien raoista tihkuva päivänvalo ja sisällä kytevä nuotio, raollaan oleva ovi tai pikkuinen, suurimmaksi osaksi peitetty ikkuna-aukko. Ja jos ulkona sataa, ei ulkonakaan kuvaaminen oikein houkuttele…

IMG-20170313-WA0007

Ibwanzi 2

Seuraavan äitiyspakkauksen saanut äiti lähettää isot kiitokset Tealle, Ilarille ja Liljalle!

Kuten niin moni muukin pakkaus, tämäkin meni nuorelle yksinhuoltajaäidille. Vastaanottaja oli parikymppinen äiti sekä hänen pieni vauvansa, joka on äitinsä ensimmäinen lapsi. Perhe asuu pikkuruisessa tönössä pellon keskellä, ja hämmentävää heidän kodissaan oli se, että lattialla vilisi marsuja! Joka perheellä on kyllä kotieläimiä, muttä yleensä ne ovat kanoja tai vuohia, joskus lehmiä tai sikojakin, mutta marsut olivat ainakin minulle aivan uusi kokemus.
Lapsen isä asuu kaukana Iringassa, ja vaikka äiti on kertonut hänelle vauvan syntymästä, isä ei enää vastaa puhelimeen! Yritimme tsempata tätäkin yksin vastuunsa kantavaa äitiä kovasti, ja varmasti äitiyspakkauksesta on paljon apua hänelle ja vauvalle!